Ayak Bileğim Burkuldu Şişti, Ne Yapmalıyım?

Ayak bileği burkulması, birçok kişinin başına sıklık ile gelebilen bir durumdur. Burkulmanın tarzına ve şiddetine bağlı olarak fazlaca ağrıya sebep olabilen bu durum, doktor müdahalesi gerektirebilir. Peki, ayak burkulması tam olarak nasıl tanımlanır? Ayak burkulmasının tedavi yöntemleri nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…

Ayak Bileğim Burkuldu Şişti, Ne Yapmalıyım?

Ayak burkulması, yürüyüş yapılan zemine, giyilen ayakkabıya ve daha pek çok faktöre bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bir hayli acı verici olabilen bu durum, gelişme şekline bağlı olarak doktor müdahalesi gerektirebilmektedir. 

Bileğin bükülme veyahut da çevrilmesi halinde gelişen duruma ‘ayak burkulması’ denmektedir. Burkulma durumlarında ayak bileğinde bulunan kemiklerin bir arada hareket etmelerine yardımcı olan sert doku bağları gerilir hatta yırtılabilir. Peki, ayak burkulmasının nedenleri nelerdir? Ayak burkulmasının semptomları nasıl giderilir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

AYAK BURKULMASININ SEBEPLERİ

Zıplama, düşme gibi eylemlere bağlı olarak gelişebilen ayak burkulması durumuna pek çok ek faktör de neden olabilir. Burkulma durumlarına yaygın olarak sebep olabilen bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fazla kilo, 
  • Ayak bileğinde fazla hareketlilik,
  • Yanlış ayakkabı,
  • Engebeli zeminlerde hızlı ve uzun yürüyüş,
  • Ayağa basılması. 

AYAK BURKULMASININ BELİRGİN SEMPTOMLARI

Ayak/ bilek burkulması kimi zaman belirgin bir şekilde hissedilirken kimi zaman ise yalnızca hafif bir ağrı ile tespit edilebilir. Bu durumda ağrının şiddetine bakılmaksızın olası bir burkulma durumuna karşı tedbirli olunmasında fayda vardır.

Ayak bileği burkulmaları zaman içerisinde artan ağrı durumuna sebep olur. Ek olarak ilgili bölgede morarma, şişlik, hassasiyet ve hareketsizlik de gözlenebilir. Bu belirtilerden biri veyahut da birkaçı, doktor müdahalesi gerektirebilir.

AYAK BURKULMASI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Ayak burkulmasında uygulanan tedavi yöntemleri, burkulmanın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. İlk etapta her burkulma sonucunda yapılması gereken dinlenmektir. Ağrının hissedildiği ayağa yük bindirilmemesi ve mümkün ise ayağın uzatılması, uzmanların başlıca tavsiyeleri arasında yer almaktadır.

Çoğu zaman ufak müdahaleler ile düzeltilebilen ayak burkulmaları, geç kalınması, ihmal edilmesi durumunda farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasına yol açabilir.

Burkulma durumlarında dinlenmenin yanı sıra soğuk uygulaması da ağrının dinmesinde bir hayli etkilidir. Burkulmanın geliştiği bölgede oluşan morarma ve şişlikler, soğuk uygulamalar ile yok edilebilir. Bu uygulamada bilek kısmına 15- 20 dakika boyunca buz kompresinin uygulanması yeterlidir. Bir havluya sarılan buz kalıpları, 3 saatte bir 15- 20 dakikayı aşmayacak şekilde ilgili bölgeye uygulanabilir.

Buz uygulamasının yanı sıra ‘sıkıştırma’ tekniği de burkulma tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde bilek elastik bir bandaj yardımı ile sarılır. Ancak bu yöntemin uygulanmasının ardından da o ayağa yük bindirilmemesi son derece önemlidir. Ayrıca ayağın yüksekte tutulması da tedaviyi destekleyici faktörler arasında yer almaktadır.

Son olarak bilek burkulması durumlarında hissedilen şiddetli ağrının dindirilmesinde birtakım ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan destek alınabilir. Ancak burada kullanılmak üzere tercih edilen ilacın bir hekimin onayından geçmesi gerekmektedir. Her ağrı kesici veya kas gevşetici, hissedilen ağrıları geçirmez. İlaçların etkin maddeleri, mücadele edilen ağrı türüne göre etki gösterir. Bu yüzden burkulma durumlarında kullanılmak istenen ilaçların hekim tarafından tavsiye edilmesi önemlidir.

AYAK BURKULMASINA HANGİ DOKTOR BAKAR?

Ayak burkulması zaman içerisinde şiddetlenen bir ağrı ile kendini hissettirir. Geç kalınması, tedavi sürecinin sıkıntıya girmesine yol açabilir. Bu neden ile bu gibi durumlarda bir ortopedi ve travmatoloji uzmanından randevu alınması gerekmektedir. Ortopedi hekimi, burkulmanın sonucuna göre en uygun tedaviyi belirleyecektir.