Doymuş Yağ Nedir, Neyden Yapılır? Zararları

Doymuş yağ nedir? Doymuş yağ nasıl oluşur? Doymuş yağ sağlığa zararlı mı? İşte doymuş yağa dair tüm merak edilenler…

Doymuş Yağ Nedir, Neyden Yapılır? Zararları

Yağın insan sağlığı bakımından son derece önemli olduğunu sık sık dile getiren uzmanlar, özellikle sağlıklı yağların gündelik hayat akışı içerisinde düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini ifade ederler. 

Vücudun enerji döngüsü için yağa da ihtiyaç duyduğunu ancak burada önemli olan noktanın tüketilen yağın türünün olduğunu ifade eden uzmanlar, doymuş yağa dikkat çekti. Peki, birçoğumuzun ismen aşina olduğu doymuş yağ tam olarak ne anlama gelmektedir? Doymuş yağ ne işe yarar, neyden yapılır? Doymuş yağın zararları nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…

DOYMUŞ YAĞ NEDİR?

Doymuş yağ asitleri, hidrojen bakımından zengin ve yapılarında bulunan karbon atomlar arasında tek bağ olan moleküllerdir. Gliserol ile doymuş yağ asitlerinin birleşmesi, doymuş yağları oluşturur. Palmitik asit, sitrik asit, laurik asit ve bütirik asit, ‘doymuş yağ’ başlığı altında verilebilecek başlıca örneklerdendir.

DOYMUŞ YAĞ SIVI MI?

Doymuş yağın formu da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Doymuş yağlar katı ya da yarı katı halde bulunabilirler. Koyun eti, dana eti, sakatat türleri, tereyağı ve kümes hayvanları, doymuş yağ bakımından zengindir.

DOYMUŞ YAĞ SAĞLIKLI MI?

Doymuş yağ bakımından zengin olan besinler ile beslenen kimseler, bu yağın insan sağlığı için faydalı olup olmadığını merak etmektelerdir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre uzmanlar, gün içerisinde alınan enerji miktarının en fazla yüzde 10’luk kısmının doymuş yağlardan gelmiş olmasının sağlıklı olduğunu bildirmişlerdir.

Doymuş yağın birtakım faydalı yönleri bulunmaktadır. Bu yağ asitlerinin hücre zarlarının yüzde 50’sini oluşturdukları bilinmektedir. Yani hücrelerin sert ve bütün formda kalmaları için doymuş yağlara ihtiyaçları vardır. Ayrıca bu tip yağların yemek pişirmek için de ideal oldukları bilinmektedir. Kemik sağlığında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve sindirim sistemindeki zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılmasında etkili olan doymuş yağlara, tereyağı ve hindistan cevizi yağı örnekleri verilebilir.

DOYMUŞ YAĞIN ZARARLARI NELERDİR?

Doymuş yağın hücreler için ne derece önemli oldukları bilimsel araştırmalar ile kayda geçmiştir. Ancak her içerikte olduğu gibi doymuş yağlarda da bazı önemli hususlar bulunmaktadır. O hususlara dikkat edilmemesi durumunda doymuş yağın faydadan çok zarar getireceğini söylemek mümkündür.

Günlük enerji ihtiyacının en fazla yüzde 10’unu karşılaması gerektiği söylenilen doymuş yağda aşırı tüketim söz konusu olur ise kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığı artar. Doymuş yağların ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL seviyesini artırma gibi bir etkisi bulunmaktadır. Artan LDL damarlarda birikir. Böylelikle total kolesterol de yükselmiş olur. Damarda biriken yağ kalbe giden kan akışını azaltarak kalbin yorulmasına yol açar ve sonuç olarak kalp krizi geçirme riski yükselmiş olur.

Kalp ve damar sağlığının yanı sıra insülin direnci üzerinde de etkili olan doymuş yağlar, aşırı tüketim halinde tip 2 diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Ek olarak fazla miktarda alınan doymuş yağların serbest radikalleri besleyerek kanser oluşumu sürecini destekledikleri de bilinmektedir.

Yemek yapımı için ideal olan doymuş yağlarda son derece dikkatli olunması gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Kişi hayvansal kaynaklı besinler kullanarak yemek hazırlayacak ise ek olarak yağ kullanmamalıdır. Çünkü hayvansal kaynaklı besinler hali hazırda doymuş yağ bakımından son derece zenginlerdir.

Son olarak doymuş yağların fazla suyun vücutta birikmesine sebep olarak ödem oluşumuna katkıda bulundukları da bilinmektedir.