Osmanlı Usulü Zerde Tarifi

‘Saray mutfağı’ denilince akla gelen ilk tariflerden bir şüphesiz ki damak çatlatan lezzeti ile zerdedir. Peki, zerde nedir?

Osmanlı Usulü Zerde Tarifi

Yüzlerce yıl boyunca pek çok toprakta hüküm sürmüş olan Osmanlı yalnızca savaş taktikleri, yönetim stratejileri gibi alanlarda değil gastronomi alanında da adından söz ettirmiştir. Pek çok milletten insanı topraklarında barındıran ve dolayısı ile de onların mutfaklarından da etkilendiği bilinen Osmanlı, saray mutfağında sıralanan lezzetleri ile günümüzde halen pek çok şefe ilham vermektedir. 

Osmanlı saray mutfağının pek çok açıdan özel olduğu bilinmektedir. Et yemeklerinden tuzlulara kadar çok çeşitli kategoriler altında oldukça özel tarifler barındıran Osmanlı mutfağı, ayrıca tatlıları ile de damak çatlatmaktadır. Bu kapsamda Osmanlı mutfağından günümüze gelen ve bugün halen severek tüketilen tatlılardan biri de zerde olarak karşımıza çıkıyor.

Şefler tarafından farklı şekillerde yorumlanmaya açık olan zerde, Osmanlı mutfağında en çok pişen tatlılardan biri olarak biliniyor. Farsça ‘sarı şey’, ‘sarı renk’, ‘safran’ sözcüklerinden gelen zerde, yüzyıllara adeta meydan okuyor. Peki, zerde tatlısı nasıl yapılır? Zerde tatlısının püf noktaları nelerdir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

OSMANLI USULÜ ZERDE TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Ana yemeklerde dahi kuru meyvelerden vazgeçemeyen Osmanlı mutfağında şüphesiz ki tatlıların da en temel ürünleri, kuru meyveler olarak karşımız çıkıyor. Zerde tatlısında da görüleceği üzere Osmanlı saray mutfağında pek çok tarifte kuru meyve ve gül suyu bulunuyor.

Zerde tarifi için gereken temel malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 1 su bardağı pirinç, 2 su bardağı toz şeker, 1 litre su, 1 yemek kaşığı gül suyu, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 7- 8 tane kuru kayısı, 1 çay bardağı kuru üzüm, 2 paket vanilya, 1 çorba kaşığı mısır nişastası, 7- 8 tane karanfil.

OSMANLI USULÜ ZERDE TARİFİ NASIL YAPILIR?

Yukarıda malzemelerini paylaşmış olduğumuz Osmanlı usulü zerde tarifinin yapımı, son derece basittir. Bu tatlı tarifinde dikkat edilmesi gereken en temel püf nokta, kıvam olmalıdır.

Osmanlı usulü zerde tarifinin yapım aşamaları sırası ile şu şekildedir:

  • Pirinci bir kaba alın ve üzerin, 4- 5 parmak geçecek kadar su ile doldurarak bir güzel kaynatın.
  • Pirinçler haşlanırken diğer taraftan da kayısıları küçük küçük doğrayın ve kuru üzüm ile birlikte yumuşayana kadar kaynatın.
  • Haşlanan pirinçleri kuru üzüm- kuru kayısı karışımının üzerine ilave edin ardından da toz şekeri ekleyin. Ocağın altını en kısık ayara getirin.
  • Bir kasede nişasta, su ve zerdeçalı iyice karıştırın. Vanilya ve gül suyunu da ekleyip karıştırdıktan sonra hazırladığınız karışımı pirincin içine ekleyin ve kıvam alana kadar iyice karıştırın.
  • Ateşten aldığınız tatlınızı bir kepçe yardımı ile kaselere paylaştırın.
  • Soğuyan zerdenizi servis edin. Afiyet olsun!

OSMANLI USULÜ ZERDE NASIL SERVİS EDİLİR?

Saray mutfağında bulunan birçok lezzette olduğu gibi zerde tatlısında da sunum son derece önemli. Yalnızca lezzetin değil görselliğinde de en iyi şekilde yakalanmasını isteyen saray aşçıları, zerdeyi servis ederlerken birçok farklı malzemeden destek alıyorlardı. Sizler de zerdeyi hazırladıktan sonra servis esnasında tıpkı saray aşçıları gibi; toz yeşil fıstık, tarçın, dolmalık fıstık, dövülmüş ceviz ve fındık, kuş üzümü, hindistan cevizi gibi malzemelerden yararlanabilirsiniz.

OSMANLI USULÜ ZERDE TARİFİ KAÇ KİŞİLİK?

Yukarıda malzemelerini ve yapım aşamalarını paylaşmış olduğumuz zerde tarifi 8- 10 kişiliktir.