Çanakkale'deki En İyi 7 Dalış Noktası

Çanakkale’de dalış yapmak isteyen birçok kişi arama motorları üzerinden bölgenin en iyi dalış noktalarını araştırmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için Çanakkale’nin en iyi dalış noktalarını bir araya getirdik.

Çanakkale'deki En İyi 7 Dalış Noktası

Çanakkale hem tarihi hem kültürü hem de doğası ile ülkemizin en önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Tarih boyunca çok büyük olaylara şahitlik eden ve ülkemiz adına da büyük zaferlerin kucaklandığı yerlerden biri olarak öne çıkan Çanakkale, son dönemlerde dalış severler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.

Profesyonel olarak dalış yapanların yanı sıra eğitim kapsamında dalış dersleri alan birçok kişi de Çanakkale’yi uğrak yerlerinden biri haline getirmiştir. Eşsiz su altı güzellikleri ile birçok dalgıcın vazgeçilmez yerlerinden olan şehir, ayrıca su altı fotoğrafçılarını da bir hayli cezbetmektedir.

Çanakkale’de su sıcaklığı, güney sahillerimizin aksine özellikle kış aylarında bir düşüktür. Bu neden ile bölgenin, senenin 12 ayı boyunca dalışa uygun olduğunu söylemek pek de mümkün değildir.

Çanakkale’nin eşsiz su altı güzelliklerine şahitlik etmek isteyen, tarihi su altı kalıntılarının arasında yüzmek isteyen kişiler, bölgenin en iyi dalış noktalarını sık sık araştırmaktalardır. Bizler de hem ülkemiz hem de dünya tarihi adına önemli bir yere sahip olan şehrimizin en iyi dalış noktalarını, bu içeriğimizde bir araya getirdik.

ALMAN TORPİDO GEMİSİ

Osmanlı Devleti’nin de katıldığı 1. Dünya Savaşı döneminde Çanakkale batmış olan Alman Torpido Gemisi’nin batığı, 16 metre derinlikte bulunmaktadır. Çanakkale Boğazı’nın yoğun gemi trafiğinin tam ortasında bulunan batık, dalgıçların yanı sıra su altı fotoğrafçılarının da ziyaret noktaları arasında yer almaktadır.

SU GEMİSİ BATIĞI

Suvla Koyu’nun sınırları içerisinde yer alan Su Gemisi Batığı, son derece iyi korunmuştur. Eşsiz su altı güzelliklerini içerisinde barındıran batıkta, askerlerin içme suyu ihtiyaçlarını gideren kazanlar bulunmaktadır. 14 metrelik derinlikte bulunan batık için 1. seviye dalgıç olmak yeterlidir.

ANZAK KOYU ÇIKARTMA FİLİKALARI

Çanakkale Savaşı esnasında birçok filikanın ve botun kullanıldığı biliniyor. İngiliz ve Anzak askerlerinin çıkarma yaptıkları Suvla Körfezi ile Arıburnu arasındaki bölgede birçok filika ve bot batığı yer alıyor. Batıklar suyun 5 metre derinliğinden itibaren fark ediliyor. Bu neden ile bu bölge, her seviyeden dalgıç için dalışa elverişlidir.

KAPTAN FRANCO BATIĞI

Yunan yük gemisi Kaptan Franco, sancak tarafından çarpan bir Romen yük gemisi nedeni ile batmıştır. Geminin batığı ise suyun yaklaşık olarak 40 metre derinliğinde bulunmaktadır. İskele tarafına yatık bir şekilde duran batığın, direklerinin, pervanesinin ve dümeninin bozulmadığı bilinmektedir.

MAJESTİK BATIĞI

1895 yılı yapımı bir İngiliz gemisi olan Majestik’in batığı Morto Koyu’nda bulunmaktadır. Seddülbahir’in yakınlarında, Çanakkale Boğazı’nın ise tam ortasında yer alan batık, 15 metrelik derinlikte görülmeye başlanabilir. Gemide, patlamamış bombaların, topun döner zemininin ve gözetleme kulesinin özellikle su altı fotoğrafçılarını bir hayli cezbettiği biliniyor.

LUNDY BATIĞI

1908 yılında yapılmış 188 tonluk bir geminin batığı olan Lundy Batığı, Suvla Körfezi’nde bulunmaktadır. Küçük Kemikli Burnu ile Suvla Körfezi Büyük Kemikli Burnu arasında yer alan batık, Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen dalış noktaları arasındadır.

80 yılı aşkın süredir ülke sularımızda batık durumda bulunana Lundy, dalışın 13’üncü metresi itibari ile kendini göstermektedir. Dalışın 18’inci metresinde ise gemi güvertesinde ve kaptan köşkünde gezmek mümkündür. Ayrıca pervane, halen daha geminin üzerinde yer almaktadır.

BEBEK KAYALIKLARI

Mitolojik hikayelerde adı sık sık geçen Bebek Kayalıkları, Çanakkale’nin en sevilen dalış noktaları arasında yer almaktadır. Muazzam su altı canlılarına tanıklık etme fırsatı sunan bu yerde, dalışın 20 metrelik kısmının ardından sarı yumuşak mercanlar ile karşılaşmak mümkündür.